Fotografie


Fotografie heeft altijd mijn interesse gehad. Op de MTS kon ik naast de opleiding bouwkunde een keuzevak kiezen. Ik koos voor fotografie. Daar leerde ik niet niet alleen fijne kneepjes van het fotograferen, maar ook foto's ontwikkelen en afdrukken. Op zolder had ik een doka (donkere kamer) gemaakt en heb daar menig uurtje in het absolute donker of bij de rode lamp doorgebracht.

 

Deze origineel analoge foto van popgroep Vandenberg heb ik gemaakt tijdens een optreden in zaal Ter Voert in Megchelen.

Exact weet ik niet meer wanneer dat was, maar het moet ergens in of rond 1982 geweest zijn.

Uiteraard is het origineel in de eigen donkelre kamer ontwikkeld en afgedrukt.

Toen de digitale camera in opkomst kwam, kocht ik naast m'n analoge (rolletjes) spiegelreflex een naar huidige begrippen eenvoudige digitale camera. Het analoog fotograferen werd snel verdrongen door het digitale werk. Met enkele tussen stappen ben ik bij mijn huidige camera, een Canon EOS 50D met enkele mooie objectieven, uitgekomen. Die combinatie bevalt mij nog steeds erg goed.

Op de motor en voor de gevallen de spiegelreflex me te groot en zwaar is, pak ik m'n Canon PowerShot SX20IS. Maar ook met de smartphone zijn mooie foto's te maken.

Foto's bewerken doe ik heel weinig en beperkt zich doorgaans tot het wijzigen van de uitsnede en/of de kleuren wat ophalen.

 

Met een foto van onze kat Joepie won ik begin jaren '80 voor het eerst een fotoprijs, de 8e plaats in een landelijke fotowedstrijd.

De tastbare prijs was een Pentax verrekijker (die ik nog steeds heb en gebruik), de eervolle vermelding in het fotoblad (voorloper van Zoom?) en de foto hing op een expositie in de Eusebiuskerk in Arnhem.