Zelfs de Yamaha XT 1200Z Super Ténéré is niet helemaal perfect.

De originele zijkoffers voor de Super Ténéré passen perfect bij de motor. De totale breedte blijft binnen de breedte van het stuur, bovendien is het ophangsysteem zodanig dat je die amper ziet als je zonder de zijkoffers onderweg bent.

Het mechaniek waarmee de bevestiging bedient wordt, met name het slot, zou wel eens verbeterd mogen worden. Met name bij het gebruik met originele sleutel wil het wel eens mis gaan. Lees "sleutel afbreken". Bij je sleutelboer een extra, korte sleutel bij laten maken die je uitsluitend gebruikt voor bediening van de koffersloten is dan ook zeer aan te raden.

En gaat het alsnog mis ... de bijgemaakte sleutel (zonder chip) kost een paar €uro, een originele (met chip) ca. € 70,-

Riembeugels

Een ander nadeel is het ontbreken bevestigingspunten (riemhouders), waardoor er geen mogelijkheid is 'iets' op je koffers te bevestigen. Vooral als je eens met z'n 2en een paar dagen op pad gaat, is wat extra bagageruimte wel erg handig.

Ik heb dit probleem opgelost door aan de zijkanten van de kofferdeksels 4 stuks (2 per kant) Touratech RVS riembeugels te maken. Het is een beetje passen en meten, met name de ruimte aan de binnenkant is beperkt, maar ik ben zeer tevreden met het resultaat.

 

De riembeugels zijn bevestigd met RVS metaalschroeven M4 x 16mm en een RVS borgmoer. Om te voorkomen dat de moeren door het materiaal van de koffer heen getrokken kunnen worden, zit er aan de binnenkant een aluminium strip van 15 x 2mm.

Met name aan de buitenzijde van de koffers (op de 2e foto de rechter kant) is het erg krap, maar het past. Omdat de borgmoeren tegen de opstaande kant van de bak aan komen, heb ik daarvoor kleine sparingen in de opstaande kant geveild. Zie de 3e foto. Hiermee wordt de waterdichtheid iets minder, maar ik denk dat dat wel zal meevallen.

 

Aan de riembeugels kun je perfect een tas o.i.d. op je koffers bevestigen. Ik heb er Givi Cargo Bags (type XS310BB) op zitten en creëer daarmee 2x 20 liter* extra ruimte.

* Standaard hebben de tassen een inhoud van 15 liter, d.m.v. een harmonica-rits te vergroten tot 20 liter.

Voor je gaat boren!

Let heel goed op of het allemaal uitkomt zoals jij dat wilt. controleer goed of de te boren gaten aan de binnenkant uitkomen op de plaats waar je ze hebben wil en kunt. Zo zitten er aan de schuine kant binnenin ribben waar je rekening mee moet houden. Kijk ook vooraf heel goed naar de hoogde (verticale positie) van de beugels. Het is eeuwig zonde als je gaten boort waar je later spijt van krijgt. 

Succes!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Eric Bosch
4 jaar geleden

Hallo Karel,

Leuk dat je op mijn website gekomen bent. Bij de Yamaha dealer kun je losse sloten kopen. Gaat volgens mij wel per set van 3 (gelijksluitende) stuks. Dan past dat niet meer met je contactsleutel, maar als je van een extra kleun sleuteltje gebruikt maakt, zoals ik op mijn site beschrijf, merk je dat verschil niet.

Succes

Karel De Buijzer
4 jaar geleden

Bij mij is het slot kapot Van de zijkoffer. Is hier vervanging voor.

jos schmeitz
6 jaar geleden

Mooi behulpzaam artikel. Vraagje zijn er ergens vervangings sloten te koop welke je over de huidige sloten kunt monteren? Ik heb nog niets kunnen vinden?
Mvgr Jos

Eric
6 jaar geleden

@ Jos
Je hebt een PM

Eric
7 jaar geleden

@Peter
Ik heb je een pm gestuurd.

pieter pie
7 jaar geleden

Eric,

Las je artikel over de extra tassen en het spreekt mij ook wel aan. Echter, kan bij Touratech die riembeugels nergens vinden, heb jij misschien een artikelnummer. En de RVS boutjes heb je die ook bij Touratech vandaan of gewoon bij de ijzerhandel gekocht.
Hoor graag van je.

Met vriendelijke groet,
Pieter Pie