PORTFOLIO projecten herbestemming


 Studie herbestemming

Steeds vaker komen gebouwen leeg te staan, bijvoorbeeld omdat ze in hun huidige staat niet meer aan die functie kunnen voldoen of omdat de vorige gebruiker verhuisd of failliet is. Betreft het panden in stedelijk gebied, wat vaak (stedelijke) monumenten zijn, kan het erg aantrekkelijk zijn ze te herbestemmen cq te transformeren

Door herbestemming of transformatie blijft het (historisch) beeld bewaard, vind er geen verval en verloedering plaats en wordt waarde verval tegen gegaan.

 

Als case heb ik een bestaand pand genomen dat te koop/te huur staat. De zelf opgelegde opdracht was te onderzoeken of het pand door herbestemming een nieuw leven tegemoet kan gaan. Ik beschik over beperkte informatie van het pand, maar genoeg om deze oefening te maken. Het pand was vrij toegankelijk, waardoor ik ook van binnen een goed beeld heb kunnen vormen.

Ik heb tekeningen gemaakt van de (deels) herziene buitenkant en van de nieuwe indeling. Nadat ik de sloop- en bouwkosten berekend had, heb ik een haalbaarheidsanalyse gemaakt.

Benieuwd naar mijn conclusie? Ik kom graag met je praten.  Contact

   

Door het uitvoeren van deze case was ik 'gedwongen' op een serieuze manier met mijn vak bezig te zijn. Ik heb hierdoor zeker nieuwe kennis opgedaan, omdat herbestemmen een andere kijk naar een pand vraagt dan 'slopen en nieuw bouwen'.

 

Gerealiseerde herbestemming

Boulevard-oost in Doetinchem is een groot winkel locatie (PDV) en bestaat uit 3 fasen met een totale oppervlakte van ca. 22.000 m² voornamelijk winkelruimten.

Fase 1 (ca. 10.000 m²) waarin Praxis, Carpet Right, Rob Besselink & Van der Woude, Staples en deurwaarderskantoor Schmitz Booms gevestigd zijn, bevind zich in een voormalig fabriekspand. Van dit pand zijn het betonnen casco en de achtergevel blijven staan. Op een nieuw stalen frame zijn de nieuwe gevels gemonteerd. De 'gesloopte' gasbetongevels zijn hergebruikt als scheidingswanden tussen de verschillende winkels. Hierdoor is het afval tot een minimum beperkt gebleven.

Fase 1 van Boulevard-oost is zeker te scharen onder de herbestemmingsprojecten.